Fip ( geen erfelijke aandoening)en is ook niet raskat gebonden.
Fip is een mutatie van het Corona virus.
Het feline coronavirus (FcoV) is een onschuldig virus wat alleen wat lichte diarree veroorzaakt. Echter kan het voorkomen dat het virus muteert waardoor de dodelijke variant genaamd FIP kan ontstaan. 80 tot 90% van de hele kattenpopulatie komt in aanraking met het coronavirus in hun leven.
Bij slechts 1 tot 3% van al deze katten zal het uiteindelijk kunnen ontwikkelen naar FIP. Wanneer katten eenmaal FIP hebben ontwikkeld was dit tot voor kort altijd een doodsvonnis.
Het FIP virus kan zich in ontstekingscellen binnendringen en zich laten vermeerderen. Hierdoor kan het virus zich makkelijk en snel door het hele lichaam verspreiden. Er ontstaan overal ontstekingen die afhankelijk van de eerst aangedane organen de eerste klachten kunnen opleveren. Gezien dit bij iedere kat anders kan ontwikkelen is een diagnose vaststellen soms lastig.
Katten kunnen het coronavirus uitscheiden via de ontlasting, speeksel en urine. Andere katten kunnen het op hun beurt weer via de bek of neus opnemen. Iedere kat kan dus in contact komen met dit onschuldige coronavirus en daar wat diarree van hebben maar dus niet elke kat ontwikkeld FIP.
FIP zelf is daardoor ook niet besmettelijk.
Er zijn 2 vormen FIP
-
- De natte vorm,
- Dit is de acute vorm waarbij kleine bloedvaten vocht gaan lekken en er vrij vocht in de buikholte en/of borstholte ontstaat. Dit vocht is vaak geel en dradentrekkend (ten gevolge van een hoog eiwitgehalte en fibrine). Katten met deze vorm van FIP zijn erg ziek. Ze hebben vaak hoge koorts en een dikke buik. Ze kunnen benauwd zijn als er vocht in de borstholte aanwezig is.
- De droge vorm,
- Dit is de chronische vorm waarbij er in verschillende organen door het hele lichaam kleine ontstekingshaarden ontstaan. Veel voorkomende organen zijn de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.
- De natte vorm,
Symptomen zijn uiteenlopend - niet elk symptoom hoeft voor te komen.
-
- Slecht eten
- Koorts
- Slechte vacht
- Lusteloosheid/sloomheid
- Slechte groei
- Vermageren
- Oogontstekingen
- Dikke volle buik door vocht in de buik
- Benauwdheid door vocht in borstholte
- Gele slijmvliezen en huid als de lever is aangetast
- Braken en diarree
- Epileptische aanvallen, als er ontstekingen in de hersenen zijn.
- soms gedragverandering
- Nystagmusfilm (heen en weer bewegende ogen)
Hoe is FIP te diagnosticeren?Via bloedonderzoek zijn antilichamen tegen het coronavirus te bepalen. De zogenaamde "titer". Via deze test is enkel aan te tonen of de kat in aanraking is geweest met het "onschuldige" coronavirus. Niet of het om de gevaarlijke FIP variant gaat. Daarnaast wordt er gekeken naar diverse waardes die de verdenking van FIP vergroten
-
- Gamma globulines
- Door middel van bloedonderzoek is wel vast te stellen of er sprake is van een chronische ontsteking in het lichaam. Een bepaald deel van de ontstekingseiwitten (met name gamma-globulines) in het bloed zal gaan stijgen. Helaas is dit niet specifiek voor FIP omdat ook bij andere chronische ontstekingen deze fractie verhoogd kan zijn. Hieronder een bloeduitslag van een hele hoge gammafractie bij een kat die van FIP verdacht werd.
- Anemie (bloedarmoede)
- Lymfopenie (laag aantal lymfocyten)
- Hypo albuminemie (laag gehalte aan albumine)
- Verhoogde Bilirubine, ALAT en Galzuren (leverwaardes)
- Verhoogde ureum en kreatinine (nierwaardes)
- Gamma globulines
Een combinatie van deze waardes en de symptomen zorgt ervoor dat de verdenking van FIP vergroot word echter is tot nu de diagnose pas definitief te stellen na het doen van autopsie op de organen en weefsel.
Is FIP te behandelen?Behandeling van FIP was tot op heden nog niet mogelijk. Echter is er door het doen van onderzoek inmiddels een behandeling gevonden die veelbelovende resultaten geeft. Helaas is deze nog niet vrij verkrijgbaar via de dierenarts en daardoor enorm duur. Het proces om het legaal via de dierenarts te kunnen verkrijgen duurt lang. Naar schatting 2 tot zelfs 5 jaar.
Mutian was het eerst beschikbare middel, maar is/ was behoorlijk aan de prijs , inmiddels zijn er meerdere middelen op de markt, waarvan de prijs wat lager is.
Naast Mutian is er nog een betrouwbaar alternatief merk genaamd SAK. Dit is verkrijgbaar in injecteerbare vorm en pillen wat later in de behandeling pas aangeraden word bij lastig prikbare katten.
Dit merk geeft geen garantie bij herval maar is vele malen goedkoper waardoor behandelen betaalbaarder is.
Support groep voor Nederland en België
Te vinden op Facebook onder de naam
# samentegenFIPđź–¤-FIP is te genezen
Deze groep geeft veel informatie over Fip en support en informatie mbt de behandeling met het middel SAK
De meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij de ragdoll zijn hartfalen (HCM) en nierfalen door cystenieren (PKD). Ook zijn ze gevoeliger voor een aantal vormen van kanker.
Hartfalen door HCM
Hartfalen wordt meestal veroorzaakt door hypertrofische cardiomyopatie ofwel HCM. Deze ernstige hartziekte blijft vaak onopgemerkt want katten die hieraan lijden, slapen gewoon wat meer. De ziekte kan ademnood, verlamming van de achterpootjes en plotselinge sterfte veroorzaken. Genezing is niet mogelijk en de behandeling is lastig.
Nierfalen door cystes
PKD ofwel polycystic kidney disease veroorzaakt chronsich nierfalen. De aandoening is moeilijk te behandelen en wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. Doordat de nierfunctie achteruitgaat ontstaat een opeenhoping van afvalstoffen die leidt tot vergiftiging Het dier vermagert, voelt zich slecht en sterft uiteindelijk een langzame dood.
Cin
Cin (Chronische Interstitiële Nefritis) of ook wel schrompelnieren genoemd.
Het woord zegt het al, de nieren worden steeds kleiner en op een gegeven moment zullen ze het opgeven.
Cin is alleen op echo te zien, hoe het precies vererfd is op dit moment nog niet helemaal duidelijk.
Ook zijn niet alle Cin gevallen toe te wijzen aan erfelijkheid.
Cin kan op alle leeftijden ontstaan, helemaal
voorkomen en borgen middels echo kun je dit als fokker dus niet.
Zeker ook omdat er nog veel onbekend is over de manier waarop het vererfd, hoe het ontstaat en zelfs wat er precies te zien moet zijn op de echo...
Meer kans op huidtumoren
De ragdoll heeft ook een verhoogd risico op twee typen huidtumoren: basaalcel- en mastceltumoren. Als deze tumoren in een vroeg stadium worden verwijderd, komen ze meestal niet terug. Ga daarom altijd meteen naar de dierenarts als je kat een knobbeltje heeft in de huid.
Dwerggroei bij de Ragdoll
In het voorjaar van 2016 is gebleken dat er een afwijking aanwezig is in ons ras, waardoor er in sommige nesten kittens met dwerggroei worden geboren. Alle getroffen kittens hebben een zeer vergelijkbaar uiterlijk. Een ander ding dat de kittens gemeen hebben is dat ze allemaal één bijzondere voorouder in hun stamboom hebben, zowel in moeders- als vaderslijn. Momenteel weten we ongeveer 40 getroffen kittens, maar we vermoeden dat er nog veel meer zijn waarover ons niets is verteld. Deze dwergkittens zijn zowel in Zweden als in andere landen geboren.
Dat dit probleem zich op dit moment op deze schaal voordoet, is geen mysterie. Het is nu dat fokkers begonnen zijn met het fokken van nesten met deze lijnen aan beide ouderszijde zonder een te hoge inteeltcoëfficiënt te krijgen. In eerste instantie lijken de katten geen verwantschap te hebben, maar als je verder terugkijkt dan 4 generaties (bijvoorbeeld in Pawpeds of FindUs) kunnen we de relaties gemakkelijk zien. Het trieste is dat deze potentiële defectdragers in zeer populaire en veel voorkomende foklijnen voorkomen. Onze mening is dat veel katten bij dit probleem betrokken kunnen zijn, en waarschijnlijk is dit slechts het topje van een ijsberg. Als fokkers dit niet onder de aandacht brengen en hun nesten en verkoop niet zorgvuldig plannen, lopen we het risico dat het aantal geboren dwergkittens de komende jaren drastisch zal toenemen.
HOE ZIET EEN DWERG ERUIT?
Een typische eigenschap van een dwergkatje is dat hij vaak kleiner is dan zijn broertjes en zusjes. Ze hebben korte poten, een kort breed lichaam, een zeer korte staart, kleine naar voren gekantelde oren, een brede kop met een korte neus en zeer donkerblauwe ogen. Veel van de kittens hebben hele kleine pootjes en onderontwikkelde achterpoten. Het korte lichaam en de korte benen, samen met de langzame bewegingen van het kitten, dragen bij aan een zeer onderscheidende manier van lopen.
DE ONTWIKKELING VAN EEN DWERG
De kittens waarvan SRC kennis heeft, hadden allemaal een normaal gewicht bij de geboorte. Op de leeftijd van 2 weken kan de fokker een vermindering van de gewichtstoename beginnen te zien in vergelijking met de broers en zussen. Je kunt ook zien dat het kitten niet zo energiek is als de anderen. Op de leeftijd van 4-5 weken nemen de verschillen tussen het getroffen kitten en de normale broers en zussen geleidelijk toe, zowel in gewicht als in uiterlijk. Op een leeftijd van 7-9 weken zijn de verschillen zeer uitgesproken. Na een tijdje raken de getroffen kittens verstopt, wat er meestal toe leidt dat het kitten nooit ouder wordt dan 12-16 weken oud.
Op dit moment lijkt het erop dat de kittens een min of meer ernstige vorm van dwerggroei kunnen krijgen. Sommige zijn in het begin wat functioneler, terwijl andere er meer last van hebben en heel jong sterven. Degenen met een mildere vorm kunnen iets langer leven, een levensduur die kan worden gemeten in maanden in plaats van in weken.
EEN SPECIFIEK TYPE DWERGGROEI
Dwerggroei komt bij alle rassen voor en kan vele oorzaken hebben, maar het type dwerggroei dat het afgelopen jaar bij het Ragdoll-ras is onderkend is waarschijnlijk een speciale vorm, waarbij kittens er last van krijgen als ze het gen in twee exemplaren erven – ook wel recessief genoemd. gen.
Tijdens de lente/zomer van 2016 bood de Scandinavische Ragdoll Club een bijdrage uit hun gezondheidsfonds aan om een ​​getroffen dwergkatje te testen op de mutaties waarvan we weten dat ze vandaag de dag bestaan, waarvoor al DNA-tests beschikbaar zijn. Alle testresultaten waren negatief. De tests die bij het kitten werden uitgevoerd waren: Mucopolysaccharidose I, Mucopolysaccharidose VI, Mucopolysaccharidose VII, Mucopolysaccharidose VII (2), Mucopolysaccharidose VII (3) en Hypothyreoïdie (1 variant). Dit betekent dat het geen enkele vorm van MPS of hypothyreoïdie lijkt te zijn die momenteel beschikbaar is voor DNA-testen die de dwerggroei bij onze Ragdolls veroorzaakt.
Het type dwerggroei waar onze Ragdolls vandaag de dag last van hebben, geeft geen enkele indicatie over bloedonderzoek bij het meten van niveaus van T4 en TSH. Hierdoor zijn sommige fokkers door de dierenartsen naar huis gestuurd met de onjuiste conclusie dat het kitten gezond is, ondanks het onderscheidende uiterlijk van de kittens.
ERFENIS
Alle bekende dwergen lijken een autosomaal recessief genetisch patroon te vertonen, waarbij in alle stambomen één unieke kat aan zowel moeder- als vaderskant voorkomt. Die kat is ES*Patriarca Gucci 1 . Er lijkt geen enkel verband te bestaan ​​met een hoge inteelt; in feite vertonen alle bekende stambomen een laag of zeer laag percentage inteelt. Helaas hebben fokkers bij de getroffen kittens onbewust twee dragers met elkaar gefokt. In sommige stambomen van de getroffen kittens ligt de gemeenschappelijke voorouder acht tot negen generaties terug.
De mogelijkheid bestaat dat kittens geboren met dwerggroei voorkomen in andere foklijnen waar we nog geen kennis van hebben. We weten alleen dat we vandaag ongeveer 40 getroffen kittens hebben die allemaal deze kat in zowel moeder- als vaderslijn hebben. Door de katten in de stamboom terug te volgen naar deze voorouder kunnen we heel wat dragers van dit defecte gen herkennen. Deze foklijnen worden door veel fokkers gebruikt en wij zijn van mening dat het op dit moment het beste is om deze lijn bij de fokkerij niet te dupliceren.
Dus wat is eigenlijk een autosomaal recessief gen? Autosomaal betekent dat de overerving niet geslachtsgebonden is, dat wil zeggen dat het defecte gen niet op de geslachtschromosomen wordt geplaatst, maar op een ander chromosoom.
De recessieve overerving betekent dat beide ouders het gen moeten dragen voordat een kitten de ziekte krijgt. Statistisch gezien zal bij het fokken van twee dragers met elkaar 25% van de kittens dwerg zijn, 25% normaal en vrij van het gen, en de laatste 50% van de kittens zal visueel normaal zijn, maar drager van het gen. Natuurlijk kunnen de resultaten in werkelijkheid anders zijn.
PROJECT DWERGGROEI
In de zomer van 2016 namen twee fokkers contact op met de SLU (Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen) om hun mening te krijgen over de situatie die zich heeft voorgedaan. Ze werden met groot enthousiasme en belangstelling van de universiteit ontvangen, en er ontstonden gedachten over hoe ze hun hightech apparatuur konden gebruiken om het defecte gen te vinden.
Om ervoor te zorgen dat SLU Project Dwarfism kon starten , was in eerste instantie 50.000 SEK (ongeveer 5220 EUR) nodig. Dit was slechts een klein deel van de totale kosten van het project, maar het idee was dat SLU financiële steun zou aanvragen bij verschillende onderzoeksfondsen om het project na de opstart te financieren. Daarom werd er in de vroege herfst van 2016 een inzameling gedaan om de benodigde 50.000 SEK bijeen te brengen. De Scandinavische Ragdoll Club droeg bij met 25.000 SEK en Ragdollklubben en de Deense Ragdoll Club met elk 5.000. Het resterende bedrag is bijeengebracht door fokkers en andere Ragdoll-liefhebbers!
Het projectdoel is het ontwikkelen van een DNA-test voor het defecte gen. Als dat lukt, kunnen fokkers hun katten testen om er zeker van te zijn dat er geen kittens geboren worden met twee exemplaren van het gen. Bloed van getroffen kittens en hun ouders zal worden geanalyseerd en, om het eenvoudig uit te leggen, zullen ze proberen te achterhalen welk gen de kittens hebben in twee exemplaren en de ouders in één.
Op dit moment weten we niet OF er ooit een DNA-test beschikbaar zal zijn, en zo ja, WANNEER. Wij hopen echt dat het project met het maken van een DNA-test een succes wordt!
BEHANDELING
Verschillende dwergkatjes zijn behandeld met het medicijn Levaxin en lijken daar tot op zekere hoogte op te reageren, met verhoogde groei en activiteit. Anders wordt Levaxin gebruikt voor de behandeling van congenitale hypothyreoïdie, een ziekte die ook dwerggroei veroorzaakt. Helaas zijn de meeste kittens vóór de leeftijd van zes maanden gestorven, ondanks dat ze het medicijn al op zeer jonge leeftijd kregen. Daarom is het moeilijk te zeggen of het zin heeft om kittens met Levaxin te behandelen of niet. De kittens waar SRC kennis van heeft, zijn allemaal nog jong en het is onmogelijk om de langetermijnprognose voor de getroffen katten te bepalen.
FOKADVIES
Het advies van de SRC is;
- Vermijd het fokken van twee katten die mogelijk drager zijn van het gen.
- Wees gematigd bij het verkopen van katten voor de fok die mogelijk drager zijn, voordat er een DNA-test beschikbaar is.
- Indien mogelijk, doe af en toe een paring die vrij is van mogelijke dragers aan zowel de mannelijke als de vrouwelijke kant.
- Als u voor de fok een kitten verkoopt dat mogelijk drager is van dit gen, zorg er dan voor dat u de koper op de hoogte stelt van de situatie en hem laat weten dat hij de kat niet mag paren met een andere potentiële drager. U dient dit ook te informeren als de fokker vandaag de dag geen katten uit dezelfde lijn heeft, anders bestaat er een groot risico dat hij onbewust meer katten uit dezelfde lijn koopt. Dit advies geldt ook voor verkopen in het buitenland. Sommige fokkers hebben hierover zelfs een paragraaf in hun contracten opgenomen.
- Als u een kat voor de fok heeft verkocht voordat dit probleem bekend was, kan deze een potentiële drager zijn. Neem contact op met de koper, informeer hem over het probleem en verwijs hem naar het fokadvies van SRC.
- Blijf tips, informatie en observaties sturen – zelfs over de ontwikkelingen van broers en zussen naar de getroffen kittens!